Maskiner og
produktion

Maskiner og produktion
Maskiner og Produktion
Ny teknologi og udvikling af maskiner har været definerende for hele konfekturebranchen. Toms Gruppen har spillet en afgørende rolle.

Fra kogechokolade til spisechokolade

Teknikkerne til at fremstille spisechokolade, sådan som den kendes i dag, var stadig under udvikling i 1924. Chokolade var endnu mest noget, man drak hjemme i stuerne, efter at have købt pakker med kogechokolade hos købmanden. Så bag Toms første fabriksbyggeri på Prags Boulevard på Amager lå en klar vision: Toms skulle også kunne levere spisechokolade af god kvalitet.
I fabrikken skulle maskiner og medarbejdere kunne håndtere processen med kakaobønner, kakaomasse og kakaosmør – og dermed blande, valse, conchere og temperere, så spisechokoladens struktur fremkom.
Resultatet var en chokolade med det berømte knæk og som smeltede på tungen. Snart kunne danskerne købe både Tommelise spisechokolade og mange andre spændende varianter fra Toms Fabrikker.
Fra kogechokolade til spisechokolade
Tommelise-koge-spise-chokolade
Medarbejder-ved-valse

Fra håndkraft...

Toms-medarbejderne måtte lægge kræfterne i mange gange om dagen i 1920’erne og 30’erne.

Selv om dampkedlerne kørte på højtryk, var der kun maskinkraft til få trin i produktionen af slik og chokolade, så der blev løftet, drejet, fyldt og pakket på livet løs.
Fyldning af chokolade med håndkraft

...til moderne produktion

Moderne-NowaSol-medarbejder
Moderne-choko-bånd-sensor
Siden er produktionerne trin for trin blevet automatiseret, og i dag produceres og pakkes det meste ved hjælp af maskiner og robotter. 
Samlebåndsprincippet er grundlaget. Der er mange små trin i en produktion, og et produktionsanlæg består derfor af forskellige maskindele, placeret tæt på hinanden. Hver maskindel udfører én opgave, og produktet formes, støbes og pakkes, i takt med at det passerer de forskellige dele.

Kringlevrideren

I første halvdel af 1900-tallet var håndkraft en bærende del i slik- og chokoladeproduktionen. Toms-medarbejderne skulle bl.a. slå chokolade ud af formene med hænderne og forme chokoladekringler med håndværksmæssig snilde.
Kringler-50erne
Kringlemaskine
Industrialiseringens æra ændrede spillet ved at introducere maskinkraft, og målet var at minimere menneskelig indblanding i produktionen. Især efter 2. Verdenskrig opfandt og byggede Toms flere automatiserede maskinanlæg, bl.a. ’Kringlevrideren’. Med hånden kunne en medarbejder producere 15 kg chokoladekringler på en arbejdsdag.
Den nye kringlevrider kunne producere fire tons chokoladekringler på otte timer. Og ikke nok med det, den kunne også vride kringlerne, som navnet afslører, og ikke blot støbe dem, som konkurrenterne gjorde. Med teknisk snilde kunne kvaliteten fastholdes.

Støbeanlæg til fremtidens produkter

Allerede under 2. Verdenskrig accelererede maskinudviklingen på Toms. Direktør Neergaard havde en klar vision: Efter krigen skulle Toms levere nye chokoladeprodukter af god kvalitet og til lav pris, og produkterne skulle blive hvermandseje.
Det betød travlhed i Toms laboratorium, hvor teknisk udvikling og produktudvikling gik hånd i hånd. Resultaterne udeblev ikke, og med de nye produktionsanlæg kunne der produceres meget større mængder på den samme tid. Som på det nye støbeanlæg, hvor formene kunne køre uafbrudt efter hinanden i timevis og for eksempel levere tusindvis af skildpadder ud til forbrugerne.
Fra flade til høje skildpadder

De første skildpadder fra 1948 var flade og fyldt med romcreme. I 1967 blev skildpadden også tilført karamel, og den blev højere for at få plads til begge slags fyld.

Skildpaddemaskinen
Flade-Skildpadder

Tre fabrikker til nyeste teknologi

“Toms Fabrikker har brug for en i teknisk henseende fuldt ud moderne indretning”. Sådan lød argumentet fra de første ejere Trojel og Meyer, da de valgte at opføre nye fabriksbygninger på Amager i 1920’erne.
Optimale rammer for ny produktionsteknologi og høj produktkvalitet var ligeledes ønskerne og baggrunden for de to næste fabriksbyggerier i Toms Gruppens historie. Se de tre fabrikker i galleriet:
Toms-Fabrik-Amager
1926 på Amager
Toms-Fabrik-Ballerup
1962 i Ballerup
Toms-Fabrik-Nowa-Sol

2019 i Nowa Sol

Verdenskendt arkitektur i Ballerup

Etablering af fabrikken i Ballerup i starten af 1960’erne blev et nybrud for dansk industribyggeri, som i de årtier skød op udenfor byernes centrum. Her var der plads til moderne produktionsmaskiner i ét plan. Toms Fabrikker valgte berømte Arne Jacobsen som arkitekt til den nye fabrik, og det stringente udtryk med de hvide bygningsflader har siden høstet anerkendelse fra hele verden.

Arne Jacobsen udtalte sig tilfreds om sit bidrag: “Der er vel ikke nogen bygningsværker, som ikke kommer ind under begrebet arkitektur, hvis det er lavet ordentligt. Der tænker jeg på, hvis man kører ud ad ringvejen og ser fabriksbyggeriet, der ligger derude… – det er jo i det store hele pænt.”